Spring naar inhoud

Diëten

Veel mensen volgen een dieet om af te vallen. Ook veel sporters die serieus met hun sport en lichaam bezig zijn volgen vaak een dieet om de prestaties tijdens trainingen beter te maken. Er zijn dan ook een groot aantal verschillende diëten te volgen die voor verschillende doelgroepen van belang zijn. Niet iedereen hoeft dan ook een positief effect te ondervinden van het volgen van een dieet. Het is dan ook goed om te weten wat je precies wilt bereiken en hier je dieet op aan te passen.

Effect

Het effect van ieder dieet is niet altijd even positief. Zo zijn er een groot aantal diëten de vinden die op korte termijn zorgen voor gewichtsverlies. Echter is het resultaat op de lange termijn minder groot en verlies je al snel de motivatie om door te gaan met het dieet. Het is dan ook belangrijk om het juiste dieet te volgen dat goed bij je past. Ook is het van belang wat je precies wilt bereiken met het dieet. Krachtsporters hebben dan vaak ook geen baat bij diëten die zorgen voor gewichtsverlies. Zij willen juist meer spiermassa opbouwen en hebben baat bij de inname van de juiste voedingsstoffen die aan de basis staan van het beoogde resultaat. Duursporters daarentegen leveren voor lange tijd een grote inspannen en hebben weer minder baat bij veel spiermassa. Zij hebben dan ook andere voeding nodig om de juiste prestaties te kunnen leveren.

Krachttraining

krachttraining vrouwOm af te vallen kan ook krachttraining een succesvol middel zijn. Dit komt voornamelijk doordat spieren meer energie verbruiken dan opgeslagen vet. Bij het opbouwen van spiermassa spreek je dan ook behoorlijk wat reserves aan in je lichaam. Om de krachttraining goed te doorstaan dien je te letten op je voeding. Veel beoefenaars van krachttraining volgen dan ook een goed doordacht dieet zodat ze over alle vereiste voedingsstoffen beschikken. Ook besluiten veel sporters die aan krachttraining doen om enkele supplementen in te nemen. Dit omdat het niet altijd haalbaar is om de juiste hoeveelheden bouwstoffen binnen te krijgen via alleen voeding. Daarnaast willen mensen die aan krachttraining doen vaak over minder vet in hun lichaam beschikken. Ook hierdoor volgen zij een dieet. Echter is het hierbij van belang dat het opgebouwde spiermassa niet wordt afgebroken door het dieet.

Duursporten

Ook mensen die een duursport beoefenen moeten voor lange tijd een hoge prestatie leveren. Om het lichaam van de juiste stoffen te voorzien om deze prestatie vol te houden volgen ook zij vaak een specifiek dieet. Duursporters hebben weer minder belang bij spiermassa. Hierdoor verschilt het dieet van een krachtsporter met die van een duursporter. Een dieet van een duursporter zal ook altijd veel koolhydraten bevatten, omdat deze voorraad tijdens het sporten wordt aangesproken. Daarnaast moeten duursporters over een groot uithoudingsvermogen beschikken om de training zo lang mogelijk vol te houden. Ook hierbij zit er verschil met de krachtsport. Een krachtsport is vaak gebaseerd op een korte maar zeer explosieve beweging.
Een duursporter heeft dan ook behoefte aan een dieet dat de juiste vetten bevat, maar niet te veel. Daarnaast is variatie ook erg belangrijk in het dieet van een duursporter, naast voldoende eiwitten en mineralen.
Het dieet van een duursporter is vaak ook gericht op de wedstrijden. Hier moet gepresteerd worden. In de aanloop naar een wedstrijd zal een duursporter vaak dan ook iets meer gaan eten. Dit wordt er tijdens de wedstrijd toch van afgelopen. Echter beschikt de sporter dan wel over een grote voorraad van de juiste bouwstoffen die nodig zijn voor een lange prestatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CAPTCHA